Vandaag de laatste stage van het jaar al weer. Van al onze dojo’s waren er weer aikidoka’s afgereisd naar Delft om daar bij de ASD een stage te volgen. Jan Lieffering sensei (6e dan) gaf de eerste les. Hij gaf een serie technieken op de aanval Ushiro Ryo Kata Dori. Een mooie serie met daarin ook enkele minder gebruikte technieken.

Na een korte pauze gaf Charles Kientz sensei (6e dan) de tweede les. Hij had een duidelijke focus op het Sumi Otoshi punt. Eerst met een aanval Kata-Dori waarin je direct via een Atemi (ingaande beweging en/of stoot) naar het zwakke punt beweegt. Daarna volgde diverse technieken zoals Shihonage en Kokyo Nage.

Na nog een korte koffiepauze was het tijd voor de examens. De drie shodan (zwarte band) kandidaten werden naar voren geroepen. Fausto, Dion en Vassilis kwamen met hun ukes naar voren. Op afroep van de examencommissie werd er gestart met technieken. Eerst suwari-waza (zittend) daarna hanmi hantachi waza (staand/zittend) en daarna tachi waza (staand). Opvallend in dit examen was dat er veel vrije technieken werden gevraagd waarbij de examenkandidaten konden laten zien wat ze beheersen.

Na de shodan-examens was het tijd voor een San-dan (3e dan). Michiel van Kokoro werd naar voren geroepen met zijn Ukes. Ook hij kreeg veel ruimte om zijn Aikido te laten zien aan de commissie en de toeschouwers. Aan het einde volgde er nog ontwapeningen met alle wapens en technieken met meerdere aanvallers. Een erg mooi examen.

Het laatste examen was een embukai (demonstratie) van Igor Cantalapiedra, de dojo-cho van de Dojo Kokoro in Den Haag. Michiel, Vassilis (beide net examen gedaan) en Bart Suijkerbuik waren zijn ukes. In een hoog tempo liet Igor zijn ukes vliegen. Met een eigen stijl en veel flow (beweging) ging hij door een diversiteit van verschillende technieken heen. Een fantastisch voorbeeld van hoe Aikido kan worden!

Het beraad van de examen-commissie was kort en de uitslag was erg goed. Rob Conradi (6e dan) gaf nog extra feedback aan de kandidaten mee en iedereen was geslaagd!

Igor, Michiel, Dion, Fausto en Vassilis, gefeliciteerd met jullie erg mooie examens en nieuwe graden!

Sensei, ukes en alle andere aikidoka’s, bedankt voor jullie energie en weer een fantastische stage!