Afgelopen weekend was het 60 jaar geleden dat er iemand op de foto is gezet met een gi en hakama aan in Nederland. De foto is gevonden met de woorden aikido en de het jaar 1959 eronder geschreven. Dit is officieel het startjaar van Aikido in Nederland geworden. Nu dus 60 jaar geleden.

In Almere was het topsportcentrum afgehuurd voor het weekend om dit samen met alle aikidoka’s te kunnen vieren. Een mooi programma met sensei uit binnen en buitenland en een embukai als afsluiting. Speciale ere gast was Dojo-cho, Mitsuteru Ueshiba, de achterkleinzoon van O-Sensei.

Vanuit onze bond was de opkomst erg groot. Met meer dan 30 mannen en vrouwen zijn we afgereisd naar dit evenement. Super gezellig! Er was ook veel te zien en te leren deze dagen. Iedereen pikt zo zijn eigen punten op en stages mee. Tussen de lessen en achteraf was er dan ook genoeg te bespreken en dat zal de komende tijd ook nog wel zo blijven.

Aan het einde van het weekend was er een Embukai ofwel presentatie/demonstratie. Hiervoor was 2 uur de tijd genomen. Nu lijkt dat veel maar met 5 minuten per presentatie gaat dat erg snel. Internationale delegaties, de jeugd en sporters met een beperking kwamen eerst aan de beurt. Daarna was het de beurt aan onze Yondan-vrouwen (Els, Evelien, Man Yen en Sandra). Voor onze bond hebben zij een fantastische presentatie gegeven recht voor de ogen van de Dojo-cho! We zijn dan ook erg trots op onze dames.

Iedereen bedankt voor de gezelligheid, het samen trainen en de gedeelde lessen!

Tot snel weer!